Jooga auttaa stressinhallinnassa, rauhoittaa mieltä, parantaa fyysistä kuntoa ja lisää energiaa. Kuulostaa hienolta – mutta kliseiseltä. Mitä yhdellä tai kahdella tunnilla joogaa viikossa voi oikeasti saavuttaa?
1. Jooga luo arkeen pieniä taukoja, jotka edistävät palautumista
Aika moniella meistä on arjessa niin paljon kaikkea. Suorittamista, kiirettä, pinna on kireällä ja asiat vaan junnaa.
Kun kerran tai pari kertaa viikossa joogatunnilla rentoudut, hermosto (ja mieli) muistaa, että tällainenkin on mahdollista. Rentoutuminen tapahtuu kerta toisensa jälkeen vaivattomammin ja nopeammin.
Vähitellen hermosto ja mieli oppivat rentoutumaan myös joogamaton ulkopuolella arjen pienissä hetkissä, kuten autossa istuessa, kahvia odotellessa tai illalla kirjaa lukiessa.
Jossain vaiheessa säännöllisen joogaamisen tuloksena huomaat, ettet enää tarvitse monen tunnin telkkarimaratonia tai neljän viikon lomaa palautuaksesi, vaan hermostosi osaa palautua arjen keskelläkin.
2. Joogan avulla opit tuntemaan kehosi ja sen tarpeet
Jooga opettaa kehoa toimimaan optimaalisesti. Et ehkä yhdellä tai kahdella viikkotunnilla saavuta peilissä näkyviä tuloksia pakaralihaksen koossa, mutta sen sijaan tuo määrä joogaa viikossa auttaa sinua tuntemaan kehosi ja käyttämään sitä vapaammin.
Opit huomaamaan kehosi lähettämiä viestejä ja tekemään parempia valintoja. Pieniä joogaliikkeitä pitkin päivää jumisille hartioille, muutama syvä hengitys ennen jännittävää tapaamista… Myös mieli kiittää.
Fyysinen kunto on niin paljon muutakin kuin puolimarathon tai leuanvedot lisäpainoilla. Miltä kuulostaisi vähemmän juminen rintakehä, jonka avulla hengästyt vähemmän lenkillä? Tai rennompi liikerata uintiin, jonka avulla ylävartalo ei jumiutuisi niin pahasti?
Joogan tärkeimpiä päämääriä on alun perin ollut nimenomaan saavuttaa rasitusta seuraavat positiiviset vaikutukset saattamatta vartaloa stressitilaan.
3. Jaksat paremmin tehdä sinulle tärkeitä asioita
Joogan avulla opit tunnistamaan, mikä on tärkeää. Joogatunnilla ei ole väliä, onko sinulla merkki- vai markettipaita, oletko titteliltäsi senior vai junior tai onko olkapääsi leikattu vuonna 2002.
Itse esimerkiksi olen huomannut sellaisen pienen asian, että joogatunnin jälkeen Instagramia selatessa näpyttelen seurannan pois niistä tileistä, joiden sisältöä en oikeasti koskaan pysähdy katsomaan. Feedini alkaa täyttyä sellaisten kanavien sisällöstä, joita haluan katsella ja jotka oikeasti inspiroivat minua.
Kun opit jättämään pois ylimääräisen, jää energiaa niille asioille, jotka ovat oikeasti tärkeitä.
Kirjoittaja: Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla.