Moikka Sinä ihana! Miten suoriudut?
Maaliskuun Joogaajan teehetkessä keskustelimme suorittamisen kulttuurista joogan näkökulmasta. Suorittamisen kulttuurilla tarkoitetaan elämäntapaa tai yhteiskunnallista ilmiötä, jossa korostetaan jatkuvaa tuottavuutta, tehokkuutta ja saavutusten tavoittelua.
Ihmisten arvoa ja onnistumista mitataan usein aikaansaannosten ja saavutusten perusteella, mikä voi johtaa paineeseen olla jatkuvasti kiireinen ja “hyödyllinen”.
Suorittaminen voi ilmetä elämän eri osa-alueilla, kuten
- työelämässä (pitkät työpäivät, kilpailuhenkisyys, tarve todistella omaa roolia ja osaamista),
- ihmissuhteissa (pyrkimys olla täydellinen ystävä/puoliso/vanhempi, vertailu muihin, muilta täydellisyyden vaatiminen) sekä
- vapaa-ajalla (harrastuksien suorittaminen, tehokkuus ja itsensä kehittäminen, täydellisen elämäntyylin rakentaminen ja esittely).
Pahimmillaan suorittaminen heijastuu henkiseen kuormitukseen ja aiheuttaa riittämättömyyden ja merkityksettömyyden kokemuksia. Voi syntyä myös pelko siitä, mitä jää jäljelle, jos ei teekään kaikkea tai luopuu jostain.
Suorittaminen ei itsessään ole kuitenkaan pelkästään paha asia. Joskus on tarpeen suoriutua mahdollisimman tehokkaasti ja tuloksekkaasti. Suorittaminen aiheuttaa haasteita silloin, kun se alkaa hallita elämää tai siihen muodostuu riippuvuus.
Joogalla eroon suorittamisesta
🧘♀️ Joogatunneilla sinulla on aikaa pysähtyä itsesi äärelle, ottaa etäisyyttä suorittamisen hälyyn ja kuulostella, mitä todella tarvitset.
🧘♀️ Huomaat, mitä kaikkea hyvää tapahtuu, kun hellität.
🧘♀️ Joogalla voit rauhoittaa hermostoasi ja käynnistää elimistön palauttavat prosessit. Palautuneesta elimistöstä käsin on helpompaa tehdä aidosti omannäköisiä valintoja ja päätöksiä. Vähitellen huomaat, mikä on tärkeää ja minkä voit jättää vähemmälle tai jopa tekemättä. Aikaa jää olennaisille.
Psst.: huhtikuun Joogaajan teehetkessä perjantaina 25.4. jatketaan tämän aiheen parissa. Mietimme, kuka on suorittajan tuomari ja miksi. Miten suorittamisesta voi vapautua – ja mitä vapaus ylipäänsä tarkoittaa joogafilosofian näkökulmasta?