Monille meistä jouluun liittyy tiettyjä asioita ja symboleja, kuten joulukuusi ja lahjat. Mitä merkitystä näillä tai muilla joulun tavoilla ja koristeilla on joogajalle? Miten joulu liittyy joogaan?
Jooga on uskomattoman monipuolinen ja laaja aihe – siis paljon muutakin kuin joogatunnilla tehtävät liikkeet ja asennot. Kyse on viisaustraditiosta, jonka aivaimet ja symboliikan tuntemalla on mahdollista oivaltaa monia meille tuttuja, mutta samalla ehkä outoja asioita ja perinteitä.
Minulle yksi tällainen on ollut joulu. Jo pienenä halusin tietää enemmän siitä, mitä joulun perinteiden ja koristeiden taustalla on. Joogan ja muiden viisaustraditioiden opiskelun myötä olen löytänyt selityksiä, jotka ovat tehneet joulustani entistä rikkaamman ja merkityksellisemmän.
Joulukuusi
Joulun keskuspilari, maailmanpuu. Monien viisausperinteiden symboliikassa puu on yleinen symboli kaikkeudesta kasvavana ja elävänä organismina.
Suomalaisessa perinteessä kuusi on liitetty Manalaan, porttina edesmenneiden maailmaan.
Puun, juuri kuusipuun, tuominen sisälle ja koristelu joulun aikaan muistuttaa elämän riemusta ja ilmentymisestä. Elämän värikkyydestä.
Joulukuusessa on siis pohjana tuo puu, joka on kuin kaiken takana oleva kaikkeus, jonka oksat sitten tarjoavat mahdollisuuden elämän rikkauden kokemukselle.
Lahjat
Joulun aika on toisaalta jonkun vanhan paketoimista ja päättymistä, toisaalta jonkun uuden ajanjakson alkamista. Kuin välitila tai tilinpäätös, aikoinaan ehkä saadun sadon tarkistamista ja juhlimista.
Joulu liittyy tiukasti elämän syklisyyteen. Myös valon juhlana: tiedetäänhän, että talvipäivänseisauksen jälkeen päivä alkaa taas pidentyä ja valo voittaa pimeyden.
Lahjat liittyvät juuri tähän elämän syklisyyteen: niillä voi ajatella olevan tulevaa turvaava tarkoitus. Aikoinaan lahjojen antaminen keskitettiin lapsille, tulevaisuuden toivoille ja uuden syklin sankareille.
Hyvillä mielin on hyvä jatkaa kohti tulevaa.
Kirjoittaja Merianna Rossi opettaa shaktajoogaa Jyväskylässä. Instagramissa @shaktajyvaskyla.